📌2 Senelik Yolculuğumuzda 1.000.000m+ Ham Görüntüleme İçin Teşekkürler. İyi ki varsınız! 🙏🏻
Discord sunucumuza tüm üyelerimiz davetlidir! ✨(Link)
  • Discord ile Kayıt Aktif | Onaylı Üyelik
    Forumdan daha fazla yararlanmak için, Discord ile kaydolun ve daha ayrıcalıklı olun 👑
  • Telegram ile Kayıt Aktif | Onaylı Üyelik
    Forumdan daha fazla yararlanmak için, Telegram ile kaydolun ve daha ayrıcalıklı olun 👑

cPanel ve Plesk Panel Alternatifi Ücretsiz Hosting Kontrol Panelleri​


Her web hosting servisinin bir kontrol paneli ihtiyacı bulunmaktadır. Kontrol paneli kullanıcıların dosya yönetimi, DNS yönetimi, güvenlik ve diğer işlemleri yapabilmeyi olanak sağlayan grafik arayüzüne sahip bir yazılımdır.

Günümüzde birçok kontrol paneli bulunmaktadır. Linux işletim sistemine sahip sunucular için en popüler kontrol paneli açık ara farkla cPanel’dir. cPanel, WebHost Manager (WHM) ile paket olarak gelmektedir. Ancak ikisi farklı şeylerdir. cPanel’in bu kadar başarılı olmasının bir nedeni de WordPress siteleri için standart kontrol paneli olmasıdır. WordPress’in popülaritesi sayesinde cPanel de ön plana çıkmaktadır. Ancak cPanel’in de önemli eksikleri bulunmaktadır. cPanel öncelikli olarak ücretli bir kontrol panelidir. Ayrıca kaldırılması oldukça zordur ve sunucunun yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Son olarak da sadece cPanel sadece Linux işletim sistemine sahip sunucularda çalışmaktadır. Windows sunucularda ise cPanel kullanılamamaktadır. Ücretsiz alternatifleri değerlendirmek isteyen kullanıcılar için birçok farklı yazılımlar bulunmaktadır. Ancak bunların da kendi aralarında önemli artıları ve eksileri yer almaktadır.

1668127277890.png


CentOS Web Panel​

CentOS, geliştiricilerin zengin ve stabil bir işletim sistemi geliştirmek için ortaya çıkardığı bir Linux dağıtımıdır. 2004 yılından beri kullanımda olan bu dağıtım özellikle birçok web sunucusunda kullanılmaktadır. CentOS web panel ise CentOS işletim sistemine sahip VPS sunucularda yer alan siteler için özel olarak geliştirilmiştir. Bu panel yöneticilere kullanıcı yönetimi, özel tema tasarımı, veri tabanı entegrasyonu, firewall yönetimi ve istatistik araçları da dahil olmak üzere birçok özellik sunmaktadır. CentOS tercih eden geliştiriciler için öncelikli kontrol panellerinden birisidir. CentOS önemli noktalarından bir tanesi de kolay kullanıma sahip olmasıdır. Bunun yanında kullanıcılara çekirdek sistem üzerinde önemli kontrol de sağlamaktadır. Eksi tarafları ise sadece CentOS sunucularında çalışmasıdır. Ayrıca çoklu sunucu desteği de bulunmamaktadır. Bu nedenle birden fazla sunucu kullanacak olanların farklı bir kontrol paneli kullanması gerekmektedir.

1668127294035.png


Ajenti​

Web geliştiriciler ve sunucu yöneticileri için ücretsiz kontrol paneli olan Ajenti hosting yönetimini olabildiğince kolay hale getirmeye yönelik geliştirilen Ajenti kullanıcılara basit ve temiz bir arayüz sunmaktadır. Kullanıcılar bu panel ile sunucunun her bölümünü yönetebilmektedir. Ücretsiz olan Ajenti küçük ve kolay kullanılabilir olmasının yanı sıra aynı zamanda teknik altyapısı olmayan internet sitesi sahiplerine de kolaylıklar sağlamaktadır. Kullanıcılara önemli sistem izleme ve istatistik araçları, özelleştirilebilir güvenlik duvarı ve daha birçok araçlar ile komple bir deneyim sunmaktadır. Okullar, küçük işletmeler ya da bireysel geliştiriciler için ideal olan panel Slovenya Akademik ve Araştırma ağı tarafından da kullanılmaktadır. Ancak olumsuz olarak Ajenti sadece Linux işletim sistemli sunucularda çalışmaktadır.


1668127307855.png


Froxlor​

Birçok panel küçük ve kolay kullanılabilir olarak cPanel’e rakip olmaktadır. Ancak buna en yakın olan Froxlor’dur. Açık kaynak kodlu olan panel Froxies adını alan ekip tarafından geliştirilmiştir. Kolay kullanıma sahip, özelleştirilebilir bir arayüze ve yüksek performans sunan panel sistem kaynaklarını çok zorlamamaktadır. SQL veri tabanı yönetimi, PHP konfigürasyonu ve Let’s Encrypt üzerinden SSL güvenliği sunmaktadır. Bunların yanı sıra cPanel’in WHM bölümü gibi müşteri yönetimi bölümü de bulunmaktadır. Ticket sistemi sayesinde müşteriler için yönetim paneli kullanan web geliştiriciler kolay bir şekilde destek hizmeti de sunmaktadır. Debian, VPS sunucuda internet sitesi geliştiren kişiler için Froxlor ideal seçeneklerden bir tanesidir. Düşük sistem ihtiyacı, bayii hosting desteği, kolay destek sistemi ve özelleştirilebilir arayüzü sayesinde önemli avantajlara sahiptir. Ancak her panel gibi Froxlor’un da eksik yönleri bulunmaktadır ve bunların başında da dosya yöneticisinin eksikliği gelmektedir. Froxlor tercih eden kullanıcıların tek çaresi FTP kullanmaktadır. Sadece Debian sunucularda çalışmaktadır. Her ne kadar diğer sunucularda çalışabilecek şekilde değiştirilse de verimi düşmektedir. Ayrıca tamamen gönüllülük esası ile geliştirilmesinden dolayı hataların kapatılması ve güncellenmesi uzun sürebilmektedir.

1668127317544.png


Webuzo​

Web uygulama yükleyicisi olarak bilinen Softaculous tarafından geliştirilen Webuzo ücretli ve ücretsiz sürüme sahip bir kontrol panelidir. LAMP stack olarak geliştirilen Webuzo temelde birden fazla açık kaynak kodlu yazılımın bir araya getirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Kullanıcıların bulut teknolojilerinde çeşitli uygulamaları çalıştırması ve yönetmesini kolay hale getirmektedir. WordPress ve Joomla gibi uygulamaların çalıştırılması için çeşitli ortamlar sunmaktadır. Ayrıca FTP kullanıcı yönetimi, DNS yönetimi, Cron yönetimi ya da veri tabanı yönetimi gibi araçlara da sahiptir. Webuzo’nun sürekli olarak güncellenmektedir. Platformun ücretsiz sürümü bazı önemli eksiklere sahip olsa da bir VPS sunucusunu yönetmek için kullanılabilmektedir. Ancak bu sunucunun CentOS, Red Hat, Scientific Linux ya da Ubuntu işletim sistemine sahip olması gerekmektedir.

1668127330519.png


ISPConfig​

Bir diğer açık kaynaklı cPanel alternatifi de ISPConfig’dir. Üstelik son dönemde platformun kullanıcı sayısında ciddi bir artış meydana gelmektedir. Son dönemlerde cPanel ve diğer birçok alternatifinden daha çok ön plana çıkmasının en büyük nedeni çok sayıda sunucuyu yönetmeye izin vermesidir. Birden fazla sunucuda internet sitesi olan kullanıcılar için önemli avantajlara sahiptir. Diğer ücretsiz panellerin sunduğu araçlara sahiptir. ISPConfig Apache, kişisel e-posta hesabı yönetimi, IPv4 ve IPv6 gibi desteklere sahiptir. Ayrıca domain satışı yapanlar için müşteri, bayi ve yönetici erişimi de bulunmaktadır. Piyasadaki en esnek panellerden birisi olan ISPConfig Debian, Ubuntu, CentOS, Fedora ve OpenSuSE Linux dağıtımları ile çalışmaktadır. Ancak diğer taraftan teknik altyapısı olmayan kullanıcılar için karmaşık bir platformdur. Tek tıkla kurulum özelliği bulunmamasından dolayı manuel kurulum gerektirmektedir ve herhangi bir teknik desteği bulunmamaktadır.

1668127347316.png


Vesta Kontrol Panel

Ücretsiz olup hem kurulum olarak en kolay, hem de yapı olarak en sağlam kontrol panellerinin başında Vesta kontrol paneli gelmektedir. cPanel ve Plesk’in sunduğu hemen hemen tüm hizmetleri Vesta’dan da alabilirsiniz. Rahatça kullanıcı hesapları oluşturabilir, dilediğiniz kadar websitesi ve veritabanı ile eposta ve FTP hesabını yönetebilirsiniz. Vesta ücretsiz olarak tüm ihtiyacınızı karşılayabildiği gibi ücretli olarak sunulan online dosya yöneticisi ve SFTP eklentilerini de satın alarak kullanabilirsiniz.

1668127366480.png


Virtualmin Kontrol Panel

Webmin’in tamamlayıcısı olup güçlü, gelişmiş, güzel bir arayüze sahip, ücretsiz bir hosting kontrol panelidir. Virtualmin ile tek bir websitesini yönetebileceğiniz gibi, kendinize bir hosting şirketi kurarak müşterilerinize hosting hizmeti verebilirsiniz. Bu panel hem arayüz hem de altyapı olarak buna tamamen uygun bir sistemdir. Virtualmin temel özellikleri ile ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır ancak ücretli olarak dağıtılan Virtualmin Professional ile daha ileri düzey bir panele sahip olabilirsiniz.

Webmin ve Virtualmin’in yapımcıları tarafından ayrıca bulut hizmetinde kullanılmak üzere Cloudmin ve eposta hizmetinde kullanılmak üzere Usermin araçları da mevcuttur.
 

Feodal

Yeni 1 Üye
S1 Üye
Kayıtlı Üye
LV
2
 
Son görülme
Katılım
29 Kas 2022
Mesajlar
50
Ödüller
7
Hobi/Meslek
Student | Öğrenci
Çok teşekkürler konu için.
 

ProxyXF

Yönetim Üyesi
Administrator
Onaylı Üye
S1 Üye
LV
7
 
Son görülme
Katılım
13 Haz 2021
Mesajlar
5,985
Ödüller
13
Web sitesi
sadece1.com
Hobi/Meslek
Webmaster | Web Uzmanı
Günceldir.
 

ProxyXF

Yönetim Üyesi
Administrator
Onaylı Üye
S1 Üye
LV
7
 
Son görülme
Katılım
13 Haz 2021
Mesajlar
5,985
Ödüller
13
Web sitesi
sadece1.com
Hobi/Meslek
Webmaster | Web Uzmanı
2023 tarihi itibariyle günceldir.
 

gfdgfdsd

Yeni 1 Üye
S1 Üye
Kayıtlı Üye
LV
1
 
Son görülme
Katılım
17 Eki 2023
Mesajlar
5
Ödüller
3
Hobi/Meslek
Student | Öğrenci

desmichaelson

Yeni 1 Üye
S1 Üye
Kayıtlı Üye
LV
1
 
Son görülme
Katılım
17 Eki 2023
Mesajlar
5
Ödüller
3
Hobi/Meslek
Webmaster | Web Uzmanı
Teşekkürler bra.
 

Discord Sunucumuz

Üst