📌2 Senelik Yolculuğumuzda 1.000.000m+ Ham Görüntüleme İçin Teşekkürler. İyi ki varsınız! 🙏🏻
Discord sunucumuza tüm üyelerimiz davetlidir! ✨(Link)
  • Discord ile Kayıt Aktif | Onaylı Üyelik
    Forumdan daha fazla yararlanmak için, Discord ile kaydolun ve daha ayrıcalıklı olun 👑
  • Telegram ile Kayıt Aktif | Onaylı Üyelik
    Forumdan daha fazla yararlanmak için, Telegram ile kaydolun ve daha ayrıcalıklı olun 👑
Sigarayı bıraktıktan sonra ne olur? 20 Yıllık Süreç!


İşte sigarayı bırakmayla ilgili bazı önemli noktalar.

Sigarayı bırakmak , bağımlılık döngüsünü kırmak ve temelde beyni nikotin arzusunu durdurmak için yeniden donatmak anlamına gelir .
Başarılı olmak için, sigarayı bırakmak isteyen sigara içenlerin istek ve tetikleyicileri yenmek için bir planlarının olması gerekir.
Sigarayı bırakmanın faydaları son sigaradan 1 saat sonra başlar. Sigara içen kişi ne kadar erken bırakırsa kanser , kalp ve akciğer hastalığı ve sigara ile ilgili diğer rahatsızlık risklerini o kadar hızlı azaltacaktır .

Zaman çizelgesi

Avantajlar neredeyse anında. Kişi sigarayı bırakır bırakmaz vücudu aşağıdaki şekillerde iyileşmeye başlar:

1 saat sonra
Son sigara içildikten 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer ve normale döner. Kan basıncı düşmeye başlar ve dolaşım iyileşmeye başlayabilir.


12 saat sonra
Sigaralar, sigara dumanında bulunan bir gaz olan karbon monoksit de dahil olmak üzere birçok bilinen toksin içerir.

Bu gaz, yüksek dozlarda zararlı veya ölümcül olabilir ve oksijenin akciğerlere ve kana girmesini engeller. Kısa sürede büyük dozlarda solunduğunda oksijen eksikliğinden boğulma meydana gelebilir.

Sigarasız sadece 12 saatin ardından vücut, sigaradaki fazla karbon monoksitten kendini temizler. Karbon monoksit seviyesi normale döner ve vücudun oksijen seviyelerini yükseltir.

1 gün sonra
Sigarayı bıraktıktan sadece 1 gün sonra kalp krizi riski azalmaya başlar.

Sigara içmek, iyi kolesterolü düşürerek koroner kalp hastalığına yakalanma riskini artırır , bu da kalp-sağlıklı egzersizi yapmayı zorlaştırır. Sigara içmek ayrıca kan basıncını yükseltir ve kan pıhtılarını artırarak felç riskini artırır .

Sigarayı bıraktıktan 1 gün kadar kısa bir süre sonra, kişinin kan basıncı düşmeye başlar ve sigaraya bağlı yüksek tansiyon nedeniyle kalp hastalığı riskini azaltır . Bu kısa sürede, kişinin oksijen seviyeleri yükselmiş olacak, fiziksel aktivite ve egzersiz yapmayı kolaylaştıracak ve kalp-sağlıklı alışkanlıkları teşvik edecektir.

2 gün sonra
Sigara, koku ve tat alma duyularından sorumlu sinir uçlarına zarar verir. Bıraktıktan 2 gün kadar kısa bir süre sonra, kişi bu sinirler iyileştikçe artan bir koku alma duyusu ve daha canlı tatlar fark edebilir.

3 gün sonra
Sigarayı bıraktıktan 3 gün sonra, kişinin vücudundaki nikotin seviyeleri azalır. Vücutta nikotin olmaması daha sağlıklı olsa da, bu ilk tükenme nikotin çekilmesine neden olabilir. Bıraktıktan yaklaşık 3 gün sonra, çoğu insan vücut yeniden uyum sağladıkça huysuzluk ve sinirlilik, şiddetli baş ağrıları ve istek duyacaklar.

1 ay sonra
1 ay gibi kısa bir sürede kişinin akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe ve akciğer kapasitesi geliştikçe, eski sigara içenler daha az öksürük ve nefes darlığı fark edebilir. Atletik dayanıklılık artar ve eski sigara içenler, koşma ve atlama gibi kardiyovasküler aktiviteler için yenilenmiş bir yetenek fark edebilir.

1-3 ay sonra
Bıraktıktan sonraki birkaç ay boyunca dolaşım iyileşmeye devam ediyor.



9 ay sonra
Bıraktıktan dokuz ay sonra akciğerler kendilerini önemli ölçüde iyileştirdi. Akciğerlerin içindeki kirpikler olarak bilinen hassas, saç benzeri yapılar, üzerlerine düşen sigara dumanından kurtuldu. Bu yapılar, mukusu akciğerlerden dışarı atmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

Bu zaman zarfında, birçok eski sigara içicisi, akciğer enfeksiyonlarının sıklığında bir düşüş olduğunu fark eder çünkü iyileşmiş kirpikler işlerini daha kolay yapabilir.

1 yıl sonra
Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra, bir kişinin koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. Bu risk 1 yıllık sınırı geçmeye devam edecek.

5 yıl sonra
Sigaralar, arterlerin ve kan damarlarının daralmasına neden olan birçok bilinen toksin içerir. Bu aynı toksinler aynı zamanda kan pıhtısı geliştirme olasılığını da artırır.

5 yıl sigara içmeden geçirdikten sonra vücut, atardamarların ve kan damarlarının yeniden genişlemeye başlamasına yetecek kadar iyileşmiştir. Bu genişleme, kanın pıhtılaşma olasılığının daha düşük olduğu ve felç riskini azalttığı anlamına gelir.

Vücut daha fazla iyileştikçe inme riski önümüzdeki 10 yıl içinde azalmaya devam edecek.

10 yıl sonra
10 yıl sonra, bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ve bundan ölme şansı, sigara içmeye devam eden birine kıyasla kabaca yarı yarıya azalır. Ağız, boğaz veya pankreas kanseri gelişme olasılığı önemli ölçüde azaldı.

15 yıl sonra
Sigarayı 15 yıl bıraktıktan sonra, koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı sigara içmeyen birine eşdeğerdir. Benzer şekilde, pankreas kanseri gelişme riski, sigara içmeyenlerle aynı seviyeye düşmüştür.

20 yıl sonra
20 yıl sonra, hem akciğer hastalığı hem de kanser dahil olmak üzere sigaraya bağlı nedenlerden ölüm riski, hayatı boyunca hiç sigara içmemiş bir kişinin seviyesine iner. Ayrıca, pankreas kanserine yakalanma riski, hiç sigara içmemiş birine indirgenmiştir.
 

Discord Sunucumuz

Üst