Bir web tarayıcısına bir web adresi veya Tekdüzen Kaynak Bulucu (URL) yazıldığında, web tarayıcısı web hizmetine bir bağlantı kurar. Web hizmeti, HTTP protokolünü kullanan sunucuda çalışıyordur. URL'ler ve Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcıları (URI'ler), çoğu kişinin web adresleriyle ilişkilendirdiği adlardır.
Web tarayıcısı ve web sunucusunun nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi anlamak için, bir web sayfasının bir tarayıcıda nasıl açıldığını inceleyin. Bu örnek için,http://www.cisco.com/index.html adresini kullanacağız.
Aşama 1
Tarayıcı, URL'nin üç bölümünü yorumlar:
Adım 2
Tarayıcı daha sonra dönüştürmek için bir ad sunucusuyla kontrol eder.www.cisco.comsunucuya bağlanmak için kullandığı sayısal bir IP adresine. İstemci, sunucuya bir GET isteği göndererek sunucuya bir HTTP isteği başlatır ve index.html dosyasını ister.
Adım 2
Tarayıcı daha sonra dönüştürmek için bir ad sunucusuyla kontrol eder.www.cisco.comsunucuya bağlanmak için kullandığı sayısal bir IP adresine. İstemci, sunucuya bir GET isteği göndererek sunucuya bir HTTP isteği başlatır ve index.html dosyasını ister.
Adım 4
Tarayıcı, HTML kodunu deşifre eder ve sayfayı tarayıcı penceresi için biçimlendirir.
web sayfasını içeren bir grafikwww.cisco.comİstemci bilgisayarın tarayıcı ekranındaki web sayfası isteği tamamlar.
İnternet üzerinden güvenli iletişim için HTTP Secure (HTTPS) protokolü kullanılır. HTTPS, istemci ile sunucu arasında dolaşırken verilerin güvenliğini sağlamak için kimlik doğrulama ve şifreleme kullanır. HTTPS, HTTP ile aynı istemci istek-sunucu yanıt sürecini kullanır, ancak veri akışı, ağ üzerinden taşınmadan önce Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncülü Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ile şifrelenir.
Web tarayıcısı ve web sunucusunun nasıl etkileşimde bulunduğunu daha iyi anlamak için, bir web sayfasının bir tarayıcıda nasıl açıldığını inceleyin. Bu örnek için,http://www.cisco.com/index.html adresini kullanacağız.
Aşama 1
Tarayıcı, URL'nin üç bölümünü yorumlar:
- http (protokol veya şema)
- www.cisco.com(sunucu adı)
- index.html (istenen belirli dosya adı)
Adım 2
Adım 2
Adım 4
Tarayıcı, HTML kodunu deşifre eder ve sayfayı tarayıcı penceresi için biçimlendirir.
web sayfasını içeren bir grafikwww.cisco.comİstemci bilgisayarın tarayıcı ekranındaki web sayfası isteği tamamlar.
HTTP ve HTTPS
HTTP bir istek/yanıt protokolüdür. Bir istemci, genellikle bir web tarayıcısı, bir web sunucusuna bir istek gönderdiğinde, HTTP bu iletişim için kullanılan mesaj türlerini belirtir. Üç yaygın mesaj türü GET (şekle bakın), POST ve PUT'tur:- GET - Bu, veri için bir müşteri isteğidir. Bir istemci (web tarayıcısı), HTML sayfaları istemek için GET mesajını web sunucusuna gönderir.
- POST - Bu, form verileri gibi veri dosyalarını web sunucusuna yükler.
- PUT - Bu, bir görüntü gibi kaynakları veya içeriği web sunucusuna yükler.
İnternet üzerinden güvenli iletişim için HTTP Secure (HTTPS) protokolü kullanılır. HTTPS, istemci ile sunucu arasında dolaşırken verilerin güvenliğini sağlamak için kimlik doğrulama ve şifreleme kullanır. HTTPS, HTTP ile aynı istemci istek-sunucu yanıt sürecini kullanır, ancak veri akışı, ağ üzerinden taşınmadan önce Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) veya öncülü Güvenli Yuva Katmanı (SSL) ile şifrelenir.
Son düzenleme: